Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mihilizem

15 epizod

15 epizod


Mihilizem je pogovorni podkast, ki mu nikakor ne smete verjeti, saj je žlahtni nejeveri pravzaprav namenjen. S pametnimi ljudmi govori o tistih neumnostih sveta, ki se jim preudarni, servilni in zato popularni vzdrževalci obstoječe religije neskončne gospodarske rasti, ki krasijo naslovnice in ekrane, z razlogom izogibajo.


16. 04. 2024

dr. Lučka Kajfež Bogataj: Profit je še vedno večji od škode

Lučka je lokalni sinonim za zavest o podnebnih spremembah. Pa ne samo lokalni! Spodobi se vedeti, da je njena ekipa pred leti za svoja prizadevanja dobila Nobelovo nagrado. Pravi, da so klimatologinje za segrevanje vedele še v času, ko je nosila kavbojske škornje in o frontah ter okluzijah predavala meni. Dovolj zgodaj? Vse bo jasno, če ji prisluhnete. Jaz sem ji po tridesetih letih z veseljem. Uživajte.


02. 04. 2024

dr. Miha Nemevšek: Več kot spoznaš teoretičnih fizikov, bolj vidiš, da smo samo ljudje

Miha je teoretični fizik, ki ga z užitkom poslušaš, čeprav ga včasih težko razumeš. Ponižnost je pojem, na katerega sem pomislil, ko mi je goreče pojasnjeval, kaj se je dogajalo v prvi sekundi po nastanku vesolja. Med drugim mirno namigne, da obstaja možnost, da konca sveta ne bo zakrivil človek, pač pa fizikalno dejstvo, da stvari silijo v bolj stabilno stanje. Celotno vesolje se lahko v trenutku zdrzne v nekaj popolnoma neznanega. Če pa se to ne bo zgodilo v naslednjem mesecu, pa obstaja resna verjetnost, da prav dr. Nemevšek s svojo ekipo odkrije izvor mase nevtrinov. Slednje pa bi lahko pomenilo, da je več vesolj. In morda tudi bogov. Če sem prav razumel, seveda.


19. 03. 2024

Raiven: Mislim, da smo vsi malo narcisi

Sara Briški Cirman je Raiven, kadar poje, Sara pa, kadar ne. Včasih je tudi oboje. Naša raketa za Evrosong je magistrica solo petja, harfistka, kmalu pa bo končala študij psihoterapije. Upravičeno sklepaš, da samo sebe precej dobro razume. V debati razkrije veliko več, kot od estradne umetnice pričakuješ. Tudi to, kaj človeka zanese v nastopaške poklice. Za nameček pa pojasni še, kaj v jeziku teoretikov zarote pomeni, če imaš prstanec daljši od kazalca in se izdajaš za žensko. Ne vem, če si želite izvedeti, a kaže, da boste. Uživajte, jaz sem. Zelo.


05. 03. 2024

Jure Gregorčič: Avto je eden najlepših človeških izumov

Jure Gregorčič je dolgoletni avtomobilski novinar in bencinski odvisnik z izjemnim pripovednim navorom. Če poslušate podkast Atmosferci, veste, da gre za tistega dolenjskega patriota, ki bi si na premcu jahte posadil brajde šmarnice. Je mož izjemne pripovedne in nazorske širine, ki zna povezati inženirstvo s humanizmom in čigar uho je v diferencialu terenskega vozila sposobno slišati poezijo.


20. 02. 2024

dr. Mateja Ratej: Tudi v času digitalizacije bodo prostori svobode obstali

Ste kdaj razmišljali, v kakšnem odnosu sta vaša identiteta in naša zgodovina? Kaj pa o tem, zakaj imajo vsi zmagovalci ali zmagovalke demokratičnih volitev, diktatorji in diktatorice (ko se bodo zgodile) apetite po reviziji zgodovine? Zakaj so si partizani in osamosvojitelji tako ljubko podobni? Se zgodovina res ponavlja? Je res črnobela? So zgodovina samo dejstva ali je pomemben tudi kontekst? Kaj, če sploh kaj, nas lahko zgodovina nauči? O vsem tem sva prijetno zabluzila s pronicljivo in za potrebe Mihilizma dovolj poljudno zgodovinarko dr. Matejo Ratej.


06. 02. 2024

Tadej Golob: Če verjameš v srečo, boš kmalu spoznal, da je nimaš

Če že ni edini slovenski pisatelj, ki je stal na Everestu, je zagotovo edini, ki je stal na Daulagiriju. In edini, ki živi izključno od pisanja. O padcih in vzponih življenja govoriva. Tistih, ki so bili. Pa tudi onih, ki šele bodo.


23. 01. 2024

Primož Korelc Hiriko: Pri budizmu me je najbolj pritegnilo, da dvom ni zlo, dvom je dober

Med izmi tega sveta tokrat izpostavljamo budizem, ki naš način življenja nagovarja na zanimiv način. Primož Korelc Hiriko je odsedel svoje. In razmislil. O življenju, vesolju in nasploh o vsem. Bivši budistični menih je leta preživel v osamljeni meditaciji in kontemplaciji po širnem svetu. Na Dolenjskem je ustanovil budistični gozdni samostan Samanadipa. Zadnje čase kot laični budist govori tudi v javnosti. Je specializant psihoterapije in logoterapevt. Operater Mihilizma priznava, da se ob debati že dolgo ni tako zabaval.


09. 01. 2024

Iza Sia Login: Na Outfit7 smo o financah govorili malo, veliko pa o ljudeh, kulturi in kreativnosti

Je tista, ki je pred leti z možem sklenila, da bo zaslužila sto milijonov in z njimi spremenila svet. V sedmih letih sta – tudi s pomočjo nekaterih tehnik s samega roba verjetnega – mačka Toma spitala dovolj, da sta ga prodala za milijardo. Njen načrt za boljši svet je, da s pozitivnimi vrednotami okuži korporativni svet. Menda na tem svetu obstajajo zadovoljstva onkraj dobička in denarja.


26. 12. 2023

Ivana Djilas: Moj namen ni, da provociram ljudi

Ivana Djilas je režiserka, dramaturginja, kolumnistka, pisateljica, kar se, priznajmo si, bere bolj dolgočasno, kot če nanizamo pejorativni del identitete, ki ga nadvse rada izpostavi: čefurka, debela ženska, parazitska kulturnica in podobno. Beograjčanka je pred pol življenja ušla v Ljubljano, potem pa se je življenje v »raju«, ki ga mojstrsko popisuje v svojih knjigah, šele začelo. Uživajte!


12. 12. 2023

Mateja Dermastia: Nad slab biznis z dobrim biznisom

Študirala je na Harvardu in vodi uspešno slovensko podjetje Anteja ECG, ki v Afriki in drugod razvija modele trajnostnega in krožnega gospodarstva. Je izjemno pragmatičen človek, ki se sprememb v svetu loteva z orodji, ki so nam znotraj danega pač na voljo. Loteva se tudi izzivov, ki zadevajo od nas izkoriščani tretji svet. Nad slab biznis z dobrim biznisom. Prisluhnite ji, kajti njena lucidnost in strokovnost lahko zamajeta tudi najbolj radikalne revolucionarje. Pa še smisel za humor ima!


28. 11. 2023

dr. Tomaž Grušovnik: Svoboden sem takrat, ko sem sposoben impulzivnim željam reči ne

Tomaž je filozof, ki odpira takšne teme, da se ob njih ne gre čuditi sentimentom, ki se praktično že od Sokratovih časov trudijo, da bi filozofijo razglasili za nepotrebno, neprištevno ali celo nevarno. Govoriva tudi in predvsem o hoteni nevednosti. Izveste lahko, kaj je to, kdaj in kako to prakticirate in kje na vašem krožniku jo najdete kot šolski primer. Pa dober tek.


14. 11. 2023

Boštjan Videmšek: Živimo v času spopadov za vire

Kadar novinar Boštjan Videmšek obleče neprebojni jopič, pomeni, da bo spet stopil v blato tega sveta. Z veteranom vseh vojn zadnjega četrt stoletja skupaj brodiva po človeku, človeštvu in njega manj aromatičnih posledicah. Lažje ga je imeti rad kot razumeti. Človeka in Boštjana.


31. 10. 2023

Viki Grošelj: Včasih sem se največ naučil na neuspešnih odpravah

Eden bolj radikalnih izumov tega sveta je zagotovo alpinizem. In Viki je njegov največji zastopnik. Vsaj kvantitativno, čeprav bi kvante planinskih krogov temu lahko oporekale. Še vedno je edini naše gore alpinist, ki je stal na desetih osemtisočakih in kar nekajkrat videl smrt čisto od blizu. Pa veliko življenja je videl. V tej epizodi podkasta pove vse, tudi to, kako je izstopil iz svojega lastnega telesa. Samo to zamolči, zakaj se vedno, kadar je le mogoče, raje pelje z dvigalom.


17. 10. 2023

Borut Pahor: Ko ustvarjate nekaj lepega, Miha, je politika najlepša stvar na svetu

Epizoda 0 novega podkasta Mihilizem je posneta pred publiko na Avdiofestivalu Radia Slovenija v ljubljanski Cukrarni. Gost je Borut Pahor. Sodi med domače politike, ki so najbolj zaznamovali obdobje po osamosvojitvi. Nekdanji premier in predsednik republike s svojim slogom delovanja redkokoga pusti ravnodušnega, tudi zdaj, ko uradno ni več politik, temveč podkaster, brez dvoma pa še vedno vplivnež.


09. 10. 2023

Mihilizem, podkast Vala 202 z Miho Šaleharjem

Če bi bil Sizif rojen v času Elona Muska, Grete Thumberg in umetne inteligence, bi namesto skale v breg po medijih potiskal vprašanje, kam in v čigavem interesu se svet premika. Mihilizem je pogovorni podkast, ki mu nikakor ne smete verjeti, saj je žlahtni nejeveri pravzaprav namenjen. S pametnimi ljudmi govori o tistih neumnostih sveta, ki se jim preudarni, servilni in zato popularni vzdrževalci obstoječe religije neskončne gospodarske rasti, ki krasijo naslovnice in ekrane, z razlogom izogibajo.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt