Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Ime tednaGlasujte za ime tedna

Kandidati: Vilijem Leban (VAL1 na 1919), Anja Delbello in Aljaž Vesel (VAL2 na 1919) ter Hana Esih in Klemen Mezgec (VAL3 na 1919).

Goran Tretja četrtina: Veliki se med seboj prepoznajo

Medalja je postala naša obsesija. Talent je bilo treba unovčiti, preden bi presahnil, zato odpovedi niso prišle v poštev. Košarkarji so morali igrati. Poletje za poletjem, evropsko, svetovno, pa spet evropsko in tako v nedogled. Kdor ni prišel, smo mu zamerili. Globoko zamerili. Kakor da bi bil nastop za reprezentanco državljanska dolžnost, kakor da bi bili košarkarji državi dolžni podariti vsa svoja poletja. Državi in navijačem, ki tej isti državi še davkov nočejo plačati. Ob tem pa se nikoli nismo vprašali, kaj igranje za reprezentanco za košarkarje v resnici pomeni? Za njihovo zdravje, recimo? Ali pa za njihove družine?

Nedeljski gost Saša Šega Jazbec: Sem v terminalni fazi raka in imam se najbolje v življenju

Nevrologinja izr. prof dr. Saša Šega Jazbec, nekdanja vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je po desetletjih spremljanja tudi neozdravljivo bolnih nevroloških bolnikov pred petimi leti sama postala onkološka bolnica.

Aktualno 202 Znanstival

Na ljubljanskih ulicah in trgih ter v Hiši eksperimentov poteka 15. Znanstival. V okviru festivala, namenjenega spodbujanju ustvarjalnosti ter promociji znanosti in izobraževanja, se bo zvrstilo več kot 80 delavnic in predavanj.

Aktualno 202 V kakšnem stanju je urgentna medicina v Sloveniji?

Drugače bi bilo treba organizirati specializacijo, opozarja predstojnik mariborskega Urgentnega centra Gregor Prosen. Vedno pogostejši so pojavi nasilja v zdravstvenih zavodih. Zanimanja med mladimi za ta poklic je malo. Vedno več pa je tudi paliativnih bolnikov, ki se zaradi pomanjkljive mreže prepogosto znajdejo na urgenci. Ob svetovnem dnevu urgentne medicine smo odgovore iskali na mariborski urgenci.

Radiovedni Kako nastane sladkor?

Še dobro, da radiovedna novinarka Ajda Kus in njeni mladi "sodelavki" Elisa in Sofia niso iz sladkorja. Na poti do ljubljanske Biotehniške fakultete jih je namreč dodobra namočil dež. Vseeno pa so pri docentki Petri Terpinc posnele sladko epizodo Radiovednih o tem, kako nastane sladkor.

Glasba

Glasba svetov Tadej Tratnik - Tadiman o reggaeju v Sloveniji

Po dolgem času bo oddaja Glasba svetov celotno minutažo namenila reggae glasbi. Z gostom Tadejem Tratnikom - Tadimanom se bo Tomaž Purkart pogovarjal o razvoju reggae glasbe v Sloveniji, o njegovem prispevku k popularizaciji te glasbene zvrsti, tudi o bližajočem se druženju izvajalcev in ljubiteljev reggaeja na Metelkovi. Izbrani glasbi bo Tadiman dodal še svoj pogled na negotovo prihodnost, tako reggaeja kot glasbe na splošno.

RH 202 RH 202 | 443 | Tim Urbanya in Mark Pihlar

Tim Urbanya: 01. Vintage Culture & Paige Cavell - Promised Land 02. Si Slay - Ubah (Wh0 Worx) 03. George Smeddles - Phone The Sax (South) 04. Piero Pirupa & Marco Lys - I Got To Move (Sink or Swim) 05. Thandado1988 & Mat.Joe - Close To You (FOOLS GOLD) 06. Franky Rizardo - Dance To The Rhythm (LTF Records) 07. Felman - Back To Me (NOPRESET Limited) 08. Marco Anzalone - Laugher 09. Italobros - Shopper (Hurry Up Slowly) 10. AndThen - For The Crowd (Huxley Remix) (Adesso Music) 11. KeeQ & Kuuda - Third Room (8Bit) 12. Riaz Dhanani & RSquared - Leave Ya (Knee Deep In Sound) 13. Aldo Cadiz & Ki Creighton - For The Floor (Snatch! Records) 14. Aney F. - Passing Each Other (Innocent Music 227) 15. Martin Ikin - Hustlin’ (BLACK BOOK Recordings) Mark Pihlar: 01. Mark Pihlar - Stargazing UNRELEASED 02. Mark Pihlar - Melodia UNRELEASED 03. Mark Pihlar - Lunar Mirage (Original Mix) 04. Mark Pihlar - Diamonds UNRELEASED 05. Mark Pihlar - Front Row (Original Mix) 06. Mark Pihlar - Royal Drive (Original Mix) 07. Mark Pihlar - All Day (Original Mix) 08. Mark Pihlar - So Deep (Original Mix) 09. Mark Pihlar - The Lab (Original Mix) 10. Mark Pihlar - Got Me In Rhythm UNRELEASED 11. Mark Pihlar - Grey Sequence (Original Mix) 12. Mark Pihlar, REDHEDII - Inconclusive UNRELEASED 13. Mark Pihlar - Choirs Of Tomorrow UNRELEASED 14. Mark Pihlar - Desire (Original Mix) 15. Mark Pihlar - The Vibe UNRELEASED

Galerija Domačice pol-letja 2024

Fenomenalna predvajalna lista, na kateri so zgolj in izključno nove znanke in novi, cca. novi znanci. Recept je znan, namen je jasen: Vročini se prepuščamo v sodelovanju s slovensko trap, nu-soul, R&B, neo-pop in rapersko elito. V posadko so poklicani Capital Crew, Ezra, Jenn, YngFireFly, Veronika Nikolovska, Aima Vittori, Tin Božič, Majlo 27, T.A.M.Z.Y. in Smirbe, Nejc Pipp, ACSVG, BuyMoney, Vazz, MihaMih in Dia, Mladich z Drillom ter Gramatik, Ichisan in Monom.

Proti etru, spet ta muzika Zadnjič pred poletno pavzo!

V zadnji oddaji pred poletno pavzo poslušamo navezo vokalistke Ibelisse Guardie Ferragutti in bobnarja Franka Rosaly, ki streže s psihedelijo južnoameriških in jazzovskih godb. Newyorška skupina Menahan Street Band je z brazilskim vokalistom in kitaristom Rogêjem posnela kratkometražni projekt - 7'' vinilno singlico. Corto.alto z albumom tridesetih posnetkov 30/108, ki prihaja s frekvenco"en dan - en posnetek". Poleg tega na obratu še izvleček enega visokoenergetskih nastopov skupine [Ahmed] (katere poslanstvo je priklon nekoliko spregledani zapuščini Ahmeda Abdul-Malika) in nekaj s prihajajočega prvenca jazzovskih raziskovalcev SML (založba International Anthem) ... 01 Ibelisse Guardia Ferragutti & Frank Rosaly - INVOCAÇÃO 02 Menahan Street Band ft Rogê - Tropical Man 03 Menahan Street Band ft Rogê - Mis Filos 04 Revival Season - Love To See It 05 Pavlov - Libera Tutti (Fire Fire) 06 corto.alto - Chubbby (48) 07 Malcolm Jiyane Tree-O - MaBrrrrrrrrr 08 [Ahmed] - African Bossa Nova (excerpt) 09 Ibelisse Guardia Ferragutti & Frank Rosaly - DESTEJER 10 Ibelisse Guardia Ferragutti & Frank Rosaly - SABER DO MAR 11 SML - Industry 12 Black Diamond - Carrying The Stick 13 Emanative - Messimalism (Above Thought)

Glasba 202 Rockoteka 24: Reška glasbena scena (Rijeka-Paris-Teksas)

Po 37 letih je izšla ponovna izdaja zbirke reške glasbene scene pod naslovom "RIJEKA-PARIS-TEKSAS". Zbirka "Rijeka-Paris-Texas" je bila prva plošča, ki je odsevala vso moč reške pumpajoče in eksplozivne post-punk in novovalovske scene. Na novinarski konferenci, ki jo je vodil Igor Bašin - Bigor Vim, Pavica Čabrijan aka Vim Cola, Igor Stevanović in Darko Terlević tudi o sodobni reški glasbeni sceni. Svoje pa bo v pogovoru dodal idejni vodja projekta, tudi lastnik založbe Dallas, Goran Lisica - Fox.

Cederama Lenny Kravitz - Blue Electric Light

Res, vrnil se je, čeprav že 35 let ni šel stran. Lenny Kravitz, univerzalno priljubljeni newyorški roker, jih ima zdaj 60. Ob nedavnem rojstnem dnevu si je podaril 12. album. Na njem je Kravitz pač klasični Kravitz, zdaj testosteronski roker, zdaj dopaminski izvajalec funkovskih šlagerjev. Zato nas v 2024. bolj kot kar koli drugega zanima, zakaj je morda zadnji simbol seksa s kitaro, simbol klasičnega kova, se ve, še vedno tako zelo priljubljen. Cederama poleg visokoproteinskega izvlečka z albuma Blue Electric Light ponuja več kot le par odgovorov na to ključno vprašanje.

Notice Svojat - Tri disgracije

Avant-rokovski power trio Svojat ima nov album z naslovom Ošili me modro. Med šestimi skladbami je tudi skladba Tri disgracije, ki jo izpostavimo v oddaji.

Na sceni Jet Black Diamonds - Sladki problemi

Po odmevnem EP-ju Večvredne romance so mladeniči iz Vipavske doline, zbrani pod imenom Jet Black Diamonds, postali vidnejši predstavniki novega vala slovenske glasbe. V rokah imajo tudi že dolgominutažni prvenec Sladki problemi, na katerem je glasba še vedno mladostno razigrana, a zvokovno zrelejša. Zajetna zbirka pesmi pomeni trdno osnovo za nadaljnjo glasbeno pot. O njej pa v oddaji pevec in kitarist Urban Koritnik, bobnar Maks Rozman in kitarist Domen Lemut.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E09: Studio 14

V studiu 14, oziroma, kot ji še danes pravimo tIsti, ki smo ji blizu, v štrnajstki je skozi desetletja nastalo več glasbe, kot je je človek sposoben tudi bežno spustiti skozi ušesa. Prvi spomin sega 32 let nazaj, ko sem na skrivaj hodil poslušal vaje Big Banda RTV Slovenija, zrl v hrbet Jožeta Privška. Če ni bilo glasbe, je bilo slišati le njega. Natančna navodila, tu in tam privzdignjen glas in nato še boljša izvedba tistega, kar je bilo slišati nekaj trenutkov prej. Vsa glasba treh desetletij, vsa snemanja, vsi koncerti, klubi klubov, Izštekani in posebne oddaje v prostoru, ki je v spominu glasbenikov ostal kot eden najboljših prostorov tako za snemanje, kot za koncerte, je del zgodovine. Kar se sliši tako dokončno. Po naravi sem bolj ali manj realist, a ne brez želja. Res si želim, da bi v Studiu 14 tišina spet ostala brez besed. Želje so eno, realnost pa … navajam: "Projekt prenove studia 14 zaradi izredno visokih stroškov, ocenjenih naveč kot pet milijonov evrov, in trenutnih finančnih razmer na RTV se začasno ustavi do rešitve financiranja. Tukaj žal ni nič novega, dokler RTV Slovenija ne najde dodatnega finančnega vira za financiranje takih projektov, žal ne morem podati nobenega časovnega načrta". Zadnje besede je v studiu 14 po koncertu skupine Niet izrekla Aida Kurtović in zadnja skladba odigrana v studiu je bila Lep dan za smrt. Bil je 15. september leta 2015. In po osmih letih, osmih mesecih in štirinajstih dneh je tišina v studiu 14 Radia Slovenija še vedno glasna in zelo zgovorna.

Glasbena zgodba Mladi rapetek: Izpred ekranov na ulice

Kultura hip hopa v Sloveniji je že približno 40 let zelo močna, še vedno vztraja ter pridobiva nove ljubitelje in ustvarjalce. A tudi ustvarjalci morajo nekje začeti in se uriti, prav to pa ponuja mladinski natečaj Mladi rapetek, ki že deveto leto mladim ponuja delavnice vseh hiphopovskih zvrsti: rap, ples, grafitiranje, ustvarjanje beatov oz. beatmaking, didžejanje in beatbox. Mladi in Zlati rapetek, to je verzija za odrasle, sta letos organizirala dve delavnici v maju, udeleženci pa so lahko pokazali svoje veščine na končnem nastopu v soboto.

Glasba 202 Rockoteka 23: Samantha Maya, Gregorov, Lovšin, Janežič, Pobegajlo, Pomaranča, Denis Brnčič

Samantha Maya in Gregorov bosta komentirala svoje nove posnetke, na Valu 202 se bodo prvič kot trio skupaj predstavili Lovšin, Janežič in Pobegajlo. Skupen jim je vsaj en posnetek, ki se bo premierno predvajal prav v oddaji Rockoteka. Še daljši, a prav nič manj zanimiv, pa bo pogovor z Mijem Popovičem, Maticem Nareksom in Tilnom Hudrapom o Pomaranči. Njihov menedžer Denis Brnčič bo ob koncu oddaje predstavil še novo, dopolnjeno izdajo knjige Železne stopinje.

Jutro

Antikviz Teksas

Pet podatkov o Teksasu, iščemo napačnega!

Jezikanje Slovensko kolesarsko izrazje: od fajfe do koze

Kolesarski navdušenci, poznate izraze hupser, fajfa, koza, chicken way, pakna ali fixie? Jezikoslovka dr. Urška Vranjek Ošlak jih je pred kratkim popisala v novi monografiji z naslovom Slovensko kolesarsko izrazje.

Globalna vas Avstralski Slovenec, ki že celo življenje živi v tujini

Matija je potomec Slovenca in Avstralke škotsko-irskega porekla, ki sta skupaj sicer le dve leti preživela v Sloveniji, vendar sta svoje otroke vzgajala (tudi) kot Slovence. Svoje otroštvo je preživel na obali Melbourna, prestolnice avstralske zvezne dežele Viktorija, kjer s svojim partnerjem sicer pol-Američanom živi še danes. Po nekaj letih neizpopolnjujočega in dokaj mukotrpnega dela v pravu (kot zastopnik priseljencev je v kmalu obupal nad učinki svojih prizadevanj znotraj rigidnega in tujcem neprijaznega avstralskega sistema),zdaj išče čim več priložnosti za kreativno pisanje, ki ga veseli že od majhnih nog. Neka prijateljica scenaristka ga je odvrnila od ideje, da bi pisal knjige, saj bi s tem le stežka preživel, zato zdaj piše scenarije za filme in televizijske serije. Njegova želja je, da bi vse življenje preživel kot Slovenec, Avstralec, Američan ... pa še kaj - prebivalec sveta, skratka, ki bi se redno selil po različnih koncih planeta in raziskoval različna okolja. Pravi namreč, da so zgodbe, ki se jih lahko prelije na papir in na filmsko platno, vedno zgodbe vseh ljudi, ne samo pripadnikov ene določene kulture.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E09: Studio 14

V studiu 14, oziroma, kot ji še danes pravimo tIsti, ki smo ji blizu, v štrnajstki je skozi desetletja nastalo več glasbe, kot je je človek sposoben tudi bežno spustiti skozi ušesa. Prvi spomin sega 32 let nazaj, ko sem na skrivaj hodil poslušal vaje Big Banda RTV Slovenija, zrl v hrbet Jožeta Privška. Če ni bilo glasbe, je bilo slišati le njega. Natančna navodila, tu in tam privzdignjen glas in nato še boljša izvedba tistega, kar je bilo slišati nekaj trenutkov prej. Vsa glasba treh desetletij, vsa snemanja, vsi koncerti, klubi klubov, Izštekani in posebne oddaje v prostoru, ki je v spominu glasbenikov ostal kot eden najboljših prostorov tako za snemanje, kot za koncerte, je del zgodovine. Kar se sliši tako dokončno. Po naravi sem bolj ali manj realist, a ne brez želja. Res si želim, da bi v Studiu 14 tišina spet ostala brez besed. Želje so eno, realnost pa … navajam: "Projekt prenove studia 14 zaradi izredno visokih stroškov, ocenjenih naveč kot pet milijonov evrov, in trenutnih finančnih razmer na RTV se začasno ustavi do rešitve financiranja. Tukaj žal ni nič novega, dokler RTV Slovenija ne najde dodatnega finančnega vira za financiranje takih projektov, žal ne morem podati nobenega časovnega načrta". Zadnje besede je v studiu 14 po koncertu skupine Niet izrekla Aida Kurtović in zadnja skladba odigrana v studiu je bila Lep dan za smrt. Bil je 15. september leta 2015. In po osmih letih, osmih mesecih in štirinajstih dneh je tišina v studiu 14 Radia Slovenija še vedno glasna in zelo zgovorna.

Jutro 202 UgibAnja: Kajak/slalom na divjih vodah, Bojan Tokić in arhitektura

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki vse te odgovore povezuje.

Jutro 202 Ne čakaj na januar, pojej kaj zdravega!

Tri, širi, kdaj? V torek ob 8.00 zjutraj! Gostimo ljudi, ki so z majhno spremembo sebe veliko dodali k boljšemu zdravju in počutju. Strokovnjakinji Maja Bresjanac in Lana Blinc pa nam povesta, kako. Tokrat se pogovarjamo o prehrani. Kakšna hrana je najboljša za dobro zdravje in počutje? Ali obstajajo čudežna hranila za boljše delovanje možganov? Obiščemo tudi Ireno Raymond, ki si je po nekaj letih življenja in prehranjevanja v Ameriki zaželela selitve v Slovenijo in si tu zdaj sama prideluje svojo hrano.

Antikviz Bruselj

Pet podatkov o Bruslju, iščemo napačnega!

Globalna vas Tuširanje po 22. uri prepovedano!

Mladi par se je v mestece Adliswil blizu Züricha preselil, potem ko so Juretu ponudili službo programerja v tamkajšnji izpostavi enega največjih tehnoloških podjetij na svetu. Danes oba z Ines delata pri tem delodajalcu, o tem je v oddaji zaradi njune zaveze k molčečnosti bolj malo govora. Pripovedujeta pa o svojem doživljanju Švice, presenečenjih, ki sta jih doživela ob selitvi tja in spremembah v načinu življenja, ki jima jih je prineslo novo bivalno okolje.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E08: Studio Bejsmen

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. V zadni epizodi prve sezone od pivnice do prvih posnetih skladbah in ali je prav, da tehnologija omogoča, da znamo vsi peti in igrati?

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime, Tines?

Je nekaj, po čemer se razlikujemo. Za številnimi od njih pa se skrivajo zanimive zgodbe. Kako ste pa vi dobili ime? Tinesu ga je dala takrat štiriletna sestra Ana. Če imaš zanimivo zgodbo se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Ne čakaj na januar, zapleši zdaj!

Tri, širi, kdaj? V torek ob 8.00 zjutraj! Gostimo ljudi, ki so z majhno spremembo na sebi veliko dodali k boljšemu zdravju in počutju. Strokovnjakinji Maja Bresjanac in Lana Blinc pa nam povesta, kako. Tokrat plešemo, ker je ples eden izmed odličnih načinov za preživljanje prostega časa. Vodi nas Romana Kancler. Govorimo pa tudi o tem, zakaj je sploh pomembno, da si vzamemo dovolj prostega časa.

Aktualno

Nedeljski gost Saša Šega Jazbec: Sem v terminalni fazi raka in imam se najbolje v življenju

Nevrologinja izr. prof dr. Saša Šega Jazbec, nekdanja vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je po desetletjih spremljanja tudi neozdravljivo bolnih nevroloških bolnikov pred petimi leti sama postala onkološka bolnica.

Aktualno 202 Znanstival

Na ljubljanskih ulicah in trgih ter v Hiši eksperimentov poteka 15. Znanstival. V okviru festivala, namenjenega spodbujanju ustvarjalnosti ter promociji znanosti in izobraževanja, se bo zvrstilo več kot 80 delavnic in predavanj.

Aktualno 202 Neža Brankovič: Želim si, da bi Narodni dom v Trstu spet zadihal

Diplomantka in mlada arhitektka Neža Brankovič je na nedavni podelitvi Plečnikovih nagrad za leto 2024 prejela Štipendijo Plečnikovega sklada. V svojem magistrskem delu, za katerega je bila nagrajena, se je lotila obnove Narodnega doma v Trstu, ideja zanjo pa je nastala ob 100. obletnici požiga Narodnega doma. Kot pravi, želi "posebnost Narodnega doma v Trstu približati vsem in ne zgolj arhitektom, čeprav gre za arhitekturno magistrsko delo".

Aktualno 202 V kakšnem stanju je urgentna medicina v Sloveniji?

Drugače bi bilo treba organizirati specializacijo, opozarja predstojnik mariborskega Urgentnega centra Gregor Prosen. Vedno pogostejši so pojavi nasilja v zdravstvenih zavodih. Zanimanja med mladimi za ta poklic je malo. Vedno več pa je tudi paliativnih bolnikov, ki se zaradi pomanjkljive mreže prepogosto znajdejo na urgenci. Ob svetovnem dnevu urgentne medicine smo odgovore iskali na mariborski urgenci.

Radiovedni Kako nastane sladkor?

Še dobro, da radiovedna novinarka Ajda Kus in njeni mladi "sodelavki" Elisa in Sofia niso iz sladkorja. Na poti do ljubljanske Biotehniške fakultete jih je namreč dodobra namočil dež. Vseeno pa so pri docentki Petri Terpinc posnele sladko epizodo Radiovednih o tem, kako nastane sladkor.

Petkova centrifuga Priznati ali ne priznati? To je zdaj vprašanje

'Priznati ali ne priznati? To je zdaj vprašanje' je bila hamletovska dilema, ki se je ta teden valila pod žarometi v Sloveniji. V dobi, kjer je meja med načelnostjo in preračunljivo in oportuno samopromocijo nevarno zabrisana, se človek vpraša, zakaj vprašanju o priznanju Palestine odmerjamo tolikšno pozornost prav zdaj, ko pa aktualna kriza v Gazi traja že mesece. Nov teden je sicer znova navrgel pahljačo vsega, začenši z vremenom v maju, ki ima očitno krizo identitete.

18. vzporednik Boštjan Anžin, Beograd: Če bi padlo glavno mesto, bi Vučićeva vladavina počasi začela razpadati

Z našim dopisnikom se sprehodimo po Balkanu in spomnimo na razloge za ponavljanje lokalnih volitev to nedeljo v Beogradu. Opozorimo tudi na stavko, ki poteka na javni radioteleviziji BHRT v Bosni in Hercegovini, kjer zaposleni ostajajo brez plač, ter preverimo potenciale slovensko-albanskega sodelovanja, ki z odprtjem novih prostorov slovenskega veleposlaništva v Tirani odpirajo nova poglavja.

Goran Tretja četrtina: Veliki se med seboj prepoznajo

Medalja je postala naša obsesija. Talent je bilo treba unovčiti, preden bi presahnil, zato odpovedi niso prišle v poštev. Košarkarji so morali igrati. Poletje za poletjem, evropsko, svetovno, pa spet evropsko in tako v nedogled. Kdor ni prišel, smo mu zamerili. Globoko zamerili. Kakor da bi bil nastop za reprezentanco državljanska dolžnost, kakor da bi bili košarkarji državi dolžni podariti vsa svoja poletja. Državi in navijačem, ki tej isti državi še davkov nočejo plačati. Ob tem pa se nikoli nismo vprašali, kaj igranje za reprezentanco za košarkarje v resnici pomeni? Za njihovo zdravje, recimo? Ali pa za njihove družine?

Proti etru Matej Andraž Vogrinčič

Matej Andraž Vogrinčič se je s Happeningom (Izlet) predstavil v Cukrarni, znan po svojih zunanjih prostorskih intervencijah, ki velikokrat interpretirajo zgodbe, povezane s prostorom oziroma predmeti v njem. V mesecu maju je predstavil svojo najnovejšo prostorsko intervencijo Izlet, pod požarnimi stopnicami Cukrarne. Gre za njegov prvi projekt v gibanju, ki se ukvarja s fizičnim in mentalnim delom Cukrarne.

Frekvenca X Mentor leta dr. Roman Kuhar in pregled znanosti v maju

Konec maja je čas za pregled znanstvenih vrhov meseca, ogromno se je dogajalo, predvsem v domačem znanstvenem okolju. Mladi osnovnošolci s I. osnovne šole v Celju so zmagali na tekmovanju FIRST® LEGO® League na Norveškem. Ta mesec smo tudi pri nas opazovali severni sij. V UKC Ljubljana so objavili pomembno študijo o zdravljenju bolnikov s tveganjem za motnje srčnega ritma. Dobili smo komunikatorko znanosti, to je postala upokojena profesorica botanike in biologinje celice na Univerzi v Ljubljani dr. Marina Dermastia. Razglasili pa so tudi mentorja leta, ki je gost naše znanstvene oddaje.

Avtomobilsko prometne minute Taktni vozni red

Taktni vozni red je že dolgo poznan v številnih evropskih državah, pomeni pa redne odhode vlakov in avtobusov v določenih intervalih.

Tour 202

Tour 202

93 epizod

Tadej Pogačar: Vsaka zmaga ima svojo zgodbo, ustvarja svoje spomine

53 min

Domen Novak: Tadej bi moral včasih pograjati ekipo, pa je predobra duša

36 min

Luka Mezgec: Pogačarja imajo vsi radi

45 min

Gorazd Štangelj: Ne želimo le čakati in dirkati na drugo mesto

39 min

Jan Polanc: Sproščeni Pogačar preudarno varčuje z močmi

49 min

Pogačarja na Giru lahko premaga le Pogačar

56 min

Šport 202

Naval na šport Nogometna liga prvakov, odbojka in slalom na divjih vodah

S finalom med dortmundsko Borussio in Real Madridom se je končala sezona najelitnejšega klubskega tekmovanja v nogometu. Ob finalu na slovitem Wembleyju, na katerem je pravico delil slovenski sodnik Slavko Vinčić, se posvetimo še zlati ligi odbojkaric in zadnjemu tekmovalnemu dnevu slalomistov na divjih vodah v Augsburgu.

Športna zgodba Športna gimnastika

Slovenija po enoletnem premoru gosti tekmo svetovnega pokala v športni gimnastiki. V Kopru se je zbrala vrhunska zasedba telovadcev in telovadk, med katerimi so tudi nosilci odličij z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.

Naval na šport Slalom na divjih vodah in športna gimnastika

Na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Augsburgu so nastope v posamični konkurenci sklenili še kanuisti. V tekmovalnem sporedu v Nemčiji ostala le še tekma v olimpijskem krosu. Posvetimo se še športni gimnastiki. Slovenija po enoletnem premoru spet gosti tekmo svetovnega pokala. V Kopru bo pred domačim občinstvom nastopilo osem slovenskih telovadk in telovadcev.

Naval na šport Nogomet in slalom na divjih vodah

Moštvi Dobovca in Vrhnike sta poskrbeli za izjemen konec državnega prvenstva v dvoranskem nogometu. O zmagovalcu je odločala zadnja, peta tekma finalne serije. Odzive po končani sezoni prepletemo z izidi tekme slalomistov na divjih vodah v Augsburgu in napovedjo večernega finala nogometne lige prvakov. Na slovitem Wembleyju se bosta za najprestižnejšo klubsko lovoriko pomerila dortmundska Borussia in Real Madrid.

Športna zgodba Slalom na divjih vodah

Svetovni pokal slalomistov na divjih vodah se nadaljuje na nekdanji olimpijski progi v Augsburgu. Po finalu kajakašev bo danes sledil še finale najboljših kanuistov.

Naval na šport Slalom na divjih vodah in dvoranski nogomet

V Augsburgu se nadaljujejo boji slalomistov na divjih vodah. Danes se bodo za najvišja mesta in točke svetovnega pokala pomerili kanuisti. Večer v domačih športnih logih pa prinaša peto, odločilno finalno tekmo državnega prvenstva v dvoranskem nogometu med Dobovcem in Vrhniko.

Naval na šport Slalom na divjih vodah in dvoranski nogomet

V Augsburgu se nadaljujejo boji slalomistov na divjih vodah. Danes se bodo za najvišja mesta in točke svetovnega pokala pomerili kanuisti. Večer v domačih športnih logih pa prinaša peto, odločilno finalno tekmo državnega prvenstva v dvoranskem nogometu med Dobovcem in Vrhniko.

Športna zgodba Košarkarska liga NBA

Košarkarji Dallasa z Luko Dončićem lovijo finale lige NBA. Zadnja ovira na tej poti, do dvoboja z Bostonom, je obrambno usmerjena ekipa Minnesote.

Naval na šport Slalom na divjih vodah in namizni tenis

Slalomisti na divjih vodah so v Augbsurgu, ki bo konec tedna gostil tekmo svetovnega pokala, opravili prve vožnje. Izide iz Nemčije prepletemo z namiznoteniškim dogajanjem v Chongqingu na Kitajskem, kjer se je začel turnir najboljših igralcev sveta. Med svetovno elito je tudi Hrastničan Darko Jorgić.

Naval na šport Košarka in slalom na divjih vodah

V domačem košarkarskem prvenstvu sta se v finalu še tretjič pomerili ekipi Heliosa in Olimpije. Ob razpletu tretje medsebojne tekme se posvetimo še svetovnemu pokalu v slalomu na divjih vodah, ki se nadaljuje v Nemčiji. V Augsburg je odpotovala tudi močna slovenska zasedba.

Športna zgodba Zbor nogometne reprezentance

Slovenska nogometna reprezentanca je začela priprave na svoje četrto veliko tekmovanje. Drugič v zgodovini bo nastopila na turnirju najboljših evropskih ekip, prvič po letu 2000.

Najnovejše

Radijski dnevnik Bela hiša pričakuje, da bo Izrael podprl najnovejši načrt o prekinitvi ognja v Gazi, če ga bo pred tem Hamas

Čeprav izraelski premier Benjamin Netanjahu še vedno ni podprl najnovejšega predloga o prekinitvi ognja v Gazi, so v Beli hiši prepričani, da ga bo, takoj ko bo to storil Hamas. Kot je danes dejal predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby, gre namreč za izraelski predlog. Po njegovih besedah je Izrael ta predlog podal po intenzivnih diplomatskih prizadevanjih, v katerih so sodelovali tudi ameriški strokovnjaki za nacionalno varnost in predstavniki zunanjega ministrstva. Drugi poudarki oddaje: - Skrajno desni stranki v Franciji in Nemčiji v pričakovanju zmage in drugega mesta na evropskih volitvah - Slovenija z nespodbujanjem življenja invalidov v skupnostih krši konvencijo o njihovih pravicah - Motokrosist Gajser z drugim mestom v Nemčiji oddal položaj vodilnega v svetovnem prvenstvu Pradu

Dogodki in odmevi Začenja se teden evropskih volitev; ankete napovedujejo vzpon skrajne desnice.

Pred nami je sklepni teden kampanje pred evropskimi volitvami. Predvolilne ankete napovedujejo vzpon skrajne desnici v več državah. Pri nas najnovejše raziskave, ki sta jih za Delo in Dnevnik izvedli agenciji Ninamedia in Mediana, kažejo na zmago SDS-a, drugo mesto bo predvidoma osvojilo Gibanje Svoboda. Drugi poudarki oddaje: - Lokalne volitve v več srbskih mestih, tudi Beogradu, znova spremljajo očitki o nepravilnostih. - Bo izraelski premier Netanjahu kljub grožnjam o strmoglavljenju vlade sprejel najnovejši predlog o premirju v Gazi? Sprejetje na ulicah zahtevalo več deset tisoč ljudi - Eva Terčelj zmagala v kajakaškem krosu na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu.

Danes do 13:00 Danes do trinajstih

Informativna oddaja o vseh pomembnejših domačih in tujih novicah, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Nedeljski gost Saša Šega Jazbec: Sem v terminalni fazi raka in imam se najbolje v življenju

Nevrologinja izr. prof dr. Saša Šega Jazbec, nekdanja vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je po desetletjih spremljanja tudi neozdravljivo bolnih nevroloških bolnikov pred petimi leti sama postala onkološka bolnica.

Naval na šport Nogometna liga prvakov, odbojka in slalom na divjih vodah

S finalom med dortmundsko Borussio in Real Madridom se je končala sezona najelitnejšega klubskega tekmovanja v nogometu. Ob finalu na slovitem Wembleyju, na katerem je pravico delil slovenski sodnik Slavko Vinčić, se posvetimo še zlati ligi odbojkaric in zadnjemu tekmovalnemu dnevu slalomistov na divjih vodah v Augsburgu.

Jutranja kronika Predlog o premirju v Gazi še dodatno zamajal že tako razdvojeno izraelsko vlado

Medtem ko mednarodna javnost poziva Izrael in Hamas naj sprejemeta predlog premierja v Gazi, ki ga je v petek predstavil ameriški predsednik Joe Biden, pa je predlog še dodatno zamajal že tako razdvojeno izraelsko vlado. Izraelska ministra za finance in nacionalno varnost sta namreč zagrozila s strmoglavljenjem vlade, če bi izraelski premier Benjamin Netanjhau sprejel predlog premirja v enklavi, ki bi vključeval konec vojne brez uničenja Hamasa. V oddaji tudi: - Ob vzponu desnice v Evropi, se tudi v Avstriji zmaga na evropskih volitvah obeta desni stranki - Na območju Babičev pri Kopru odprli pol hektara velik nasad domačih sort oljk - Madridski Real slavil 15-to zmago v nogometni ligi prvakov

Športna zgodba Športna gimnastika

Slovenija po enoletnem premoru gosti tekmo svetovnega pokala v športni gimnastiki. V Kopru se je zbrala vrhunska zasedba telovadcev in telovadk, med katerimi so tudi nosilci odličij z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.

Glasba svetov Tadej Tratnik - Tadiman o reggaeju v Sloveniji

Po dolgem času bo oddaja Glasba svetov celotno minutažo namenila reggae glasbi. Z gostom Tadejem Tratnikom - Tadimanom se bo Tomaž Purkart pogovarjal o razvoju reggae glasbe v Sloveniji, o njegovem prispevku k popularizaciji te glasbene zvrsti, tudi o bližajočem se druženju izvajalcev in ljubiteljev reggaeja na Metelkovi. Izbrani glasbi bo Tadiman dodal še svoj pogled na negotovo prihodnost, tako reggaeja kot glasbe na splošno.

Radijski dnevnik Bi najnovejši ameriški predlog za ustavitev ognja v Gazi lahko prinesel dogovor Izraela in Hamasa o premirju?

Vrstijo se odzivi na najnovejši načrt za ustavitev ognja v Gazi, ki ga je predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Hamas je predlogu naklonjen, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v odzivu poudaril, da se njihovi pogoji za končanje vojne niso spremenili in da še vedno vključujejo uničenje Hamasa. Drugi poudarki oddaje: - Zadnja etapa volilne kampanje pred evropskimi volitvami. V Furlaniji-Julijski krajini istočasno tudi občinske volitve. - V Indiji konec šest tednov trajajočih parlamentarnih volitev; tretji mandat se obeta premierju Modiju - V Mariboru tradicionalni Športni vikend; dejavnosti na 20-ih prizoriščih.

Naval na šport Slalom na divjih vodah in športna gimnastika

Na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Augsburgu so nastope v posamični konkurenci sklenili še kanuisti. V tekmovalnem sporedu v Nemčiji ostala le še tekma v olimpijskem krosu. Posvetimo se še športni gimnastiki. Slovenija po enoletnem premoru spet gosti tekmo svetovnega pokala. V Kopru bo pred domačim občinstvom nastopilo osem slovenskih telovadk in telovadcev.

Aktualno 202 Znanstival

Na ljubljanskih ulicah in trgih ter v Hiši eksperimentov poteka 15. Znanstival. V okviru festivala, namenjenega spodbujanju ustvarjalnosti ter promociji znanosti in izobraževanja, se bo zvrstilo več kot 80 delavnic in predavanj.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt