Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Tour 202

87 epizod

87 epizod


Kolesarski podkast Vala 202 ustvarjamo športni novinarji, ki zlato dobo slovenskega kolesarstva spremljamo iz prve vrste, na terenu. Prisotni smo na vseh pomembnejših klasikah, spomenikih, tritedenskih dirkah, tudi na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Zato vam lahko ponudimo preverjene informacije, relevantne analize, gostimo ključne kolesarske akterje. Zanimivo, zabavno, tudi poučno. V zlati dobi slovenskega kolesarstva je to športni podkast, ki ne razočara.


22. 04. 2024

Pogačar bo pred Girom aktivno počival

Koledar enodnevnih kolesarskih klasik na najvišji ravni je prej kot ne končan. Zaključek na preizkušnji Liege – Bastogne – Liege je po dveh letih znova dobil Tadej Pogačar, ki se bo na začetku maja prvič podal na dirko Po Italiji.


15. 04. 2024

Sepp Kuss: Prelepo je bilo spoznati svoje slovenske korenine

Sepp Kuss je navdušen nad svojimi slovenskimi koreninami, ki jih je lani spoznal po zaslugi raziskovanja radijskega novinarja Igorja Tominca, Tonija Grudna z Multimedijskega centra RTV Slovenija in zgodovinarja Mihe Šimca. Z veseljem se spominja svojega obiska Slovenije in pohoda na Triglav iz otroških dni, upa, da bo nekega dne obiskal tudi Žvirče v Suhi Krajini, od koder izvirajo njegov daljni sorodniki. Kuss tudi pove, da je vselej rad pomagal Primožu Rogliču, ker je bil vedno v igri za zmago na največjih dirkah, hvaležen pa je za podporo slovenskih navijačev. Tominec in Gruden sta gosta podkasta, skupaj z voditeljem Luko Petričem pa govorita o tem, kako sta raziskovala zgodbo o Kussovih slovenskih prednikih in njihovi poti v ZDA. Slišite lahko tudi, kakšna so razmerja moči pred naslednjim spomenikom sezone. Prvi favorit na dirki Liege-Bastogne-Liege je Tadej Pogačar. Podrobneje tudi o nizozemski klasiki, ki jo je v nedeljo dobil Tom Pidcock, kar je bila šele njegova peta zmaga v karieri.


09. 04. 2024

Vedno več je tveganja, kolesarstvo pa se ne bo upočasnilo

Tretji spomenik sezone je suvereno dobil Mathieu van der Poel. Na Pariz-Roubaix je navidez zlahka upravičil vlogo prvega favorita. Konkurenca je bila na dirki razredčena zaradi kopice padcev in poškodb v zadnjih tednih. V zadnjih tednih so se huje poškodovali Wout van Aert, Remco Evenepoel in tudi zmagovalec zadnjih dveh Tourov Jonas Vingegaard. Gost podkasta Tour 202 je direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink, ki z voditeljem Luko Petričem in osrednjim kolesarskim reporterjem Vala 202 Igorjem Tomincem debatira o razlogih za padce in poškodbe, ki so zaznamovale zadnje tedne kolesarske sezone. Zakaj do tega prihaja, kakšne so možne rešitve in tudi, kaj to pomeni za nadaljevanje sezone, predvsem za vrhunec poletja, za dirko po Franciji, kjer je Vingegaardov nastop pod vprašajem. Podrobneje tudi o dolgih samostojnih pobegih, ki so bili nekoč redkost, zdaj pa so postali stalnica na največjih dirkah, pa o obeh mladih slovenskih kolesarjih, ki sta bila na Roubaixu najboljša na dirki do 19 let, o Jakobu Omrzelu in Erazmu Valjavcu, ter o letošnji izvedbi jubilejne 30. Dirke po Sloveniji.


02. 04. 2024

Jan Tratnik: Upam, da bom letos čim večkrat dirkal na svoj rezultat

Eden naših najboljših poklicnih kolesarjev Jan Tratnik je po letu dni "uvajanja" v moštvu Visma Lease a Bike dobil večje apetite po lastnih uspehih. V minulih letih smo ga poznali predvsem kot super pomočnika, ki je kot lokomotiva opozoril nase tudi na olimpijskih igrah v Tokiu. Delnice so mu zrasle predvsem po februarski zmagi na uvodni belgijski klasiki Omloop. V pogovoru z Daretom Ruparjem in Igorjem Tomincem idrijčan poudarja, da bo po poškodbi Wouta van Aerta morda na bližajočem se Giru stopil v njegove čevlje in lovil etapne zmage. Poleg tega si želi dirkati na rezultat tudi na olimpijskih igrah v Parizu. Odgovarja tudi na vprašanje, ali bo še kdaj moštveni kolega Primoža Rogliča.


26. 03. 2024

Andrej Hauptman: Ni bil cilj, da je Tadej v najboljši formi v Kataloniji

Ko se zdi, da višje ne gre, da bolje, ne more biti, pride naokoli Tadej Pogačar in postavi letvico še višje. Štiri zmage v enem tednu, za povrh še ena sprinterska. To nikomur na enotedenskih dirkah ni uspelo že 40 let, 41 let pa je minilo, odkar je bila nazadnje tako velika razlika med prvim in drugim. Pogačar je konkurenco ugnal za 3:41. Gost Toura 202 je športni direktor Pogačarjeve ekipe UAE Andrej Hauptman. Z voditeljem Luko Petričem in stalnim članom valovskega kolesarskega podkasta Igorjem Tomincem se pogovarja o Pogačarjevi premoči, o njegovi izjemni pripravljenosti, o traktorju, ki je postal Lamborghini, torej o Domnu Novaku in tudi o pristopu za osrednja cilja letošnje sezone, za Giro in Tour.


12. 03. 2024

Bora pričakovala več, a sezona je še dolga

Šef moštva Bora Hansgrohe Ralph Denk je po dirki Pariz-Nica priznal, da so upali na ugodnejši razplet ene največjih večdnevnih spomladanskih preizkušenj. Primož Roglič je dirko končal na desetem mestu, prvič po letu 2018 ni dobil svoje uvodne večetapne dirke v sezoni. A dolgoletni kolesarski reporter na Televiziji Slovenija David Črmelj meni, da še ni potrebe, da bi slovensko kolesarsko javnost skrbelo. 'Če je glava na mestu, potem marca še ne moreš reči, kaj se bo pozneje zgodilo. Če se ti še do aprila, ko se bo končal prvi sklop klasik, nič ne posreči, imaš še vedno čas, da si oddahneš in da začneš graditi na novo. Dokler je razmišljanje pravo, sploh ni skrbi,' meni Črmelj, ki se je v kolesarskem podkastu Vala 202 pridružil radijski trojici Igor Tominec, Luka Dolar in voditelj Luka Petrič. Tominec opozarja, da so mnogi Rogliča že nekajkrat prezgodaj pokopali. Denimo lani na Giru, ko je Roglič na prvem kronometru za vodilnim zaostal za tri četrt minute, pa so mnogi menili, da je dirka že odločena. Ali pa na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer na cestni preizkušnji ni blestel, potem pa nekaj dni pozneje za več kot minuto v kronometru premagal vso konkurenco, Dolar pa je povedal, da je Roglič na dirki Pariz-Nica predvsem pazil na Evenepoela, ni pa se zelo oziral na ostale, predvsem v luči tega, da je Evenepoel v ozkem krogu favoritov na letošnjem Touru. Dirka vseh dirk pa je tudi osrednji cilj Rogličeve sezone.


15. 02. 2024

Luka Mezgec pozdravlja kolesarsko prenovo

Številni profesionalni kolesarji še niso začeli nove sezone, Luka Mezgec pa je že en mesec v pogonu. Letos se želi najbolj izkazati na največji dirki, na Touru, tam bo glavni pomočnik sprinterja Dylana Groenewegna, nekaj tednov zatem pa vlakovodja za Caleba Ewana. Pri Jayco-Aluli so se namreč odločili za nepričakovano potezo, in sicer so v ekipo pripeljali še enega vrhunskega sprinterja. Mezgeca čaka natrpana sezona, v načrtu ima 82 tekmovalnih dni, v podkastu Tour 202 pa se je pridružil voditelju Luki Petriču in Igorju Tomincu. Gorenjec pozdravlja prenovo kolesarstva v sklopu projekta One Cycling. Nove podrobnosti je predstavil eden ključnih mož ideje, šef ekipe Bahrain Victorious Milan Eržen. Povedal je, da bi od pet do sedem poskusnih dirk izpeljali leta 2025, da želi kolesarstvo pripeljati v države po vsem svetu, kot možno prizorišče dirke te serije pa je omenil tudi Slovenijo. Tekmovanja pod pokroviteljstvom One Cycling se ne bi križala z uveljavljenimi, tradicionalnimi dirkami, bi pa skušali vodstva teh dirk prepričati, da se pridružijo projektu. Bistvena ideja projekta je, da se najboljši pogosteje merijo med seboj, hkrati pa želijo pri One Cycling pravičneje razdeliti denar na dirkah. Velika večina namreč zdaj ostane organizatorjem, ekipe pa so odvisne od sponzorjev in ne od televizijskih pravic, tako kot je v skoraj vseh preostalih največjih športih na svetu.


10. 01. 2024

Primož Roglič: Verjamem, da lahko zmagam na Touru

80 zmag je že zbral v svoji karieri, žene pa ga lov na eno, tisto najbolj posebno, največjo kolesarsko, ki mu je doslej ušla iz rok. Dobiti Tour ni obsesija, pravi Primož Roglič, ta dirka mu ne more odvzeti ostalih zmag, gre pa za dopolnitev uspehov, za piko na i, je sredi priprav na Mallorci povedal 34-letnik.


18. 12. 2023

Tadej Pogačar: Končno prišel čas za dva Grand Toura v eni sezoni

Najboljši kolesar na svetovni lestvici Tadej Pogačar ima v novi sezoni nov načrt.


22. 11. 2023

Matej Mohorič: Če čez deset let ne boš na zdajšnji ravni Jonasa, te takrat ne bo med 100

Gost podkasta je Matej Mohorič. Zmagovalec etap na vseh treh največjih večtedenskih dirkah je letos postal tudi svetovni prvak v kolesarstvu na makadamu. Gorenjec debatira z Luko Petričem in Igorjem Tomincem. Obrazloži svoj nepozaben govor po zmagi v 19. etapi letošnjega Toura, pove, zakaj so ga tedaj preplavili občutki krivde in sočutja in ne le sreče in veselja.


30. 10. 2023

Tour 202: Višinski metri in profili niso vse, opozarja Hauptman

Čeprav je v kolesarskem svetu zatišje, saj so kolesarji prej kot ne na zasluženem dopustu po naporni sezoni, govorimo o nekaterih najbolj žgočih temah na tem področju v zgodnji jeseni. Tokratnega gosta Gorazda Penka ne preseneča, da je Zlato kolo dobil Danec Jonas Vingegaard, saj so taka razmerja med tistimi, ki lahko izbirajo.


16. 10. 2023

Tour 202: Ta generacija se je zgodila, ni plod dela slovenske stroke, pravi Milan Eržen

Gost je Milan Eržen. Vodja ekipe Bahrain Victorious meni, da se je Primož Roglič prav odločil, da je odšel iz Jumba Visme. Če bi bil sam v njegovih čevljih, bi se odločil za Ineos, a trdi, da je Bora tudi prava izbira. Trdi, da Bahrain ni bil v igri za njegov podpis.


10. 10. 2023

Tour 202: Bora s pravimi pomočniki in odlično opremo najboljša izbira

Izjemno leto za slovensko kolesarstvo se je končalo z mavrično majico, novo zmago na spomenikih in odmevnim, velikim prestopom.


18. 09. 2023

Tour 202: Če kolesarsko taktiko spreminjaš med dirko, lahko to povzroči le slabo voljo

Kolesarska dirka po Španiji se je končala nenavadno. Zelo redko, prej bi rekli da nikdar, se največje dirke končajo z zmagoslavjem predvidenega pomočnika. Močno uveljavljeni "gregario" Američan Sepp Kuss je v tem uspel.


15. 09. 2023

Tour 202: Vodilnega kolesarja se znotraj ekipe ne napada

Od velikih pričakovanj pred zadnjim tednom Vuelte ni ostalo veliko. Ob popolni prevladi moštva Jumbo Visma, kjer nastopata dva Slovenca, se je pričakovalo, da bo vodilna trojica sama, na cesti, odločila o končnem zmagovalcu. Tako je delovalo vse do srede in zloglasnega vzpona na Angliru, ki v kolesarskem svetu velja za najbolj brutalnega med vsemi v svetovni seriji.


11. 09. 2023

Tour 202: Jumbo Vismo čakajo zanimive odločitve, je prepričan Hvastija

Le še šest etap nas loči od zaključka 78. kolesarske dirke Po Španiji, ki se bo tudi tokrat končala v Madridu. Tudi po drugem tednu je na vrhu razpredelnice Američan Sepp Kuss, ki v tem letu vozi že tretji Grand Tour. Predvsem v vožnji na čas je izgubil nekaj svoje prednosti, še zdaleč pa ne toliko, kot je večina pričakovala. Še enkrat dokazuje, da ko nosiš majico vodilnega, bodisi rumene, rožnate ali rdeče barve, si enostavno še močnejši kot sicer.


07. 09. 2023

Tour 202: Štangelj dvomi, da bodo zmagovalca določili v avtu

Španska kolesarska Vuelta se je prevesila v drugo polovico. v rdeči majici vodilnega se je v drugi del podal Američan Sepp Kuss, ki je v nekaterih izjavah celo nakazal, da je pripravljen tudi na končno zmago.


04. 09. 2023

Tour 202: Ni nujno, da je dan počitka vedno dober, pravi Mezgec

Večina, ki spremlja kolesarske dirke, sploh tritedenske, je prepričana, da je dan premora za kolesarje nekaj najboljšega, kar jih čaka v ponudbi Gira, Toura ali Vuelte. A če se temu delu dirkanja posvetiš, ugotoviš, da se vsi v karavani s tem zagotovo ne strinjajo. Ni jih malo, ki celo menijo, da jim dan premora ne koristi najbolj.


02. 09. 2023

Tour 202: Takrat je bilo drugače, Matevž rabi kilometrino

Kolesarji na dirki po Španiji bodo ta konec tedna obiskali najbolj južno točko letošnje trase. Že po sedmih dneh dirkanja med favoriti ni več izkušenega Valižana Gerainta Thomasa. Vsi drugi favoriti so si precej blizu. Konec tedna v pokrajini Valenciana pa lahko marsikaj tudi spremeni.


28. 08. 2023

Tour 202: Veliko zmede za uvod, Evenepoel pa že na vrhu

Po skoraj celotnem poletju sušnega obdobja je Barcelono prav ob začetku 78. kolesarske dirke po Španiji obiskalo deževno vreme, ki je prirediteljem prineslo nekaj nenadejanih težav. Po dveh deževnih dneh polnih zmede je hitro sledil prvi dan, ki je razkril karte v rokah glavnih favoritov na iberskem polotoku.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt