Ekološka zaseda Vala 202 in Ekologov brez meja se je ustavila  v Cerknici, tema pogovorov  pa so bili predvsem nevarni odpadki, med katere sodijo: škropiva, zdravila, čistila, kozmetika, laki, barve, baterijski vložki, akumulatorji … Cerknica je na območju občutljivega ekosistema, kjer lahko nepravilno ravnanje z odpadki hitro poruši naravno ravnovesje, sta poudarila naša sogovornika Katarina Vavtar Kovač, ki vodi komunalni sektor Komunale Cerknica, in Tine Schein, direktor Notranjskega regijskega parka.

Nevarne snovi ne sodijo v zabojnike za mešane odpadke
Zakaj je tako zelo narobe, če nevarne odpadke mečemo med ostale odpadke? Take odpadke odpeljejo na deponije, ki so namenjene le mešanim odpadkom in niso urejene za nevarne odpadke, ki imajo zelo škodljiv vpliv na okolje. Če pa nevarne odpadke oddamo v zbirnih centrih, jih tam prevzamejo pooblaščena podjetja, ki te odpadke uničijo, razgradijo, predelajo na okolju prijazen način. Uporabnik si lahko pri ločevanju pomaga z etiketami, na katerih so oznake nevarnih snovi, ki jih izdelek vsebuje.

Nevarna kozmetika
Katarina Vavtar Kovač je razložila, da je kozmetika vse prej kot nedolžna. Ste vedeli, da je tudi steklenička laka za nohte nevarni odpadek? Nevarni odpadki so tudi maskare, laki za lase, deodoranti, odstranjevalci laka, vse to je treba odpeljati v zbirne centre.

Občutljivi Kraški svet
Tine Schein, direktor Notranjskega regijskega parka, je povedal, da je Cerkniško jezero zelo dobro ohranjeno, za kar imajo veliko zaslugo ljudje, ki živijo v njegovi okolici. Zavedajo se, da odpadki ne sodijo v naravo. V podtalnico v kraškem svetu pronica vse, tudi nevarne snovi, ki jih voda odplavi naprej v nižje predele. Velik del vode podzemlje ne zmore očistiti. Osveščenost v teh krajih je na visoki ravni, pravi Tine Schein. V zadnjih dvajsetih letih se je marsikaj spremenilo na bolje.

Pitna voda
Pri pitni vodi je problem fekalno onesnaženje, kar je posledica nezgrajenega kanalizacijskega sistema in neustreznih greznic, je povedala predstavnica Katarina Vavtar Kovač s Komunale Cerknica, ki pravi, da bo treba na tem področju še veliko postoriti.

Ne smetim, dobim
V Cerknici je v nagradni igri Ne smetim, dobim, ki jo pripravljajo Ekologi brez meja, zmagal Albin, ki je povedal, da je on doma zadolžen za odnašanje odpadkov na ekološki otok. Katarino Vavtar Kovač je vprašal, zakaj ne sme metati baterij v zabojnik z mešanimi odpadki, povedala mu je, da so v baterijah težke kovine in kisline, ki so okolju zelo nevarne. Zato bo Albin baterije odnesel v cerkniški zbirni center.

Avtor fotografij: Gorazd Kranjc (Ekologi brez meja):

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629576736369″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Tatjana Pirc