Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika uglednega zlatega cepina za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu leta 2011, sta postala Ime tedna na Valu 202. Žirijo, ki podeljuje 'alpinistične oskarje', sta prepričala s tridnevnim vzponom na K7 West čez še nepreplezano severovzhodno steno, smer Sanjači zlatih jam, v minimalističnem alpskem slogu.

Tadej Košmrlj se je pogovarjal s starejšim od obeh alpinistov, 26-letnim Nejcem Marčičem. Mimogrede, njegov soplezalec Luka Stražar je star komaj 22 let. "Veliko lepše je plezati, kot dobiti nagrado. Predvsem, ker vsega tega pred kamerami nismo navajeni," je uvodoma povedal Nejc in dodal: "Ko pa si enkrat nominiran, pa že malo upaš, da boš nagrado dobil."

6-članska sodniška komisija je na 20. podelitvi zlatega cepina - Piolets d'Or za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu leta 2011, izbirala med 88. najpomembnejšimi lanskimi alpinističnimi podvigi, v ožji izbor jih je prišlo 6. Nagradili so vzpon Luka in Nejca, pa tudi vzpon Američanov na indijski sedemtisočak Saser Kangri II, smer The Old Breed. Med nominiranimi je bil še en slovenski vzpon in sicer smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian North East.

»Plezati nove smeri – to je čar, to je super,« pravi Nejc Marčič o prvenstveni smeri na svojem prvem podvigu v Himalaji. Sanjači zlatih jam je smer na K7, ki sta jo mlada alpinista preplezala prva. Izbrala sta jo po navdihu, predstavil pa jima jo je vodja odprave Urban Novak. Ko sta jo opazovala iz tabora, sta ugotovila, da bo treba iti vanjo, je povedal Nejc o tem, kako je padla odločitev, da gresta v tej smeri na K7 West.

"S Stražarjem greva nazaj, sicer ne na Karakoram, ampak Himalaja vabi," je proti koncu pogovora povedal Nejc in dodal, da se fanta še zdaleč nimata za izkušena Himalajca. "Sva pa zagnana!" je pribil in potrdil, da je alpinistični minimalizem trend v sodobnem alpinizmu.

Ostala kandidata sta bila:

Jaka Kranjc, vodja letošnje  akcije Očistimo Slovenijo 2012, ki je potekala v okviru največjega okoljskega prostovoljskega projekta v zgodovini človeštva Očistimo svet 2012 – tokrat je  nelegalno odložene odpadke čistilo več kot 230.000 Slovencev.

Alojz Rebula, tržaški pisatelj, ki je za svoj roman Nokturno za Primorsko,  v katerem sta v ospredju  pogum in odločnost tistih, ki so žrtvovali svoje življenje v obrambo človeškega dostojanstva, prejel ugledno italijansko literarno nagrado Mario Rigoni Stern.

Z glasovanjem za Ime tedna s kratkimi sporočili naredite dvojno dobro delo, saj prispevate evro v dober namen - za otroke, vključene v projekt Botrstvo v Sloveniji. Tokrat predstavljamo zgodbo prvošolske Tine: "Sline se mi cedijo, ko čakam sošolke, da pojedo".