Žiga Ham je 20-letni študent Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Že po prvem letniku študija je dobil zavidljivo ponudbo za opravljanje študentske prakse v Ameriki.

Zavrnil je Facebook in sprejel ponudbo v podjetju Google.

Google ima večji kampus, mi je bolj zanimiv, čeprav so bile ponudbe Googla in Facebooka zelo podobne. Ampak sem že od malega pristaš Googla.”

Programiral je že v osnovni šoli, bil uspešen na tekmovanjih, končal Vegovo gimnazijo v Ljubljani in se pričakovano vpisal na Fakulteto za računalništvo in informatijo v Ljubljani. Med poletnimi počitnicami je dobil izjemno priložnost in postati del Googlove ekipe.

Mountain View v Kaliforniji je postal Žigov drugi dom. Všeč mu je bilo mišljenje zaposlenih, odprtost sodelavcev in prostovoljno druženje v službi vse do večera:

Zjutraj sem šel tja in ostal do večera. To sicer ne bi bilo nujno, ampak je delo zanimivo in te potegne.”

S svojo ekipo je nadgrajeval storitev Google Music, ki je trenutno dostopna le v Ameriki. Ravno danes so na Googlu predstavili nov update storitve.

Sloveniji dostopen pa je Google +. Zdi se, da je številka novih uporabnikov na začetku naraščala, potem je zanimanje začelo upadati. Žiga Ham pravi, da temu ni tako, številka konstantno raste. “Google + ima malo drugačne načrte kot Facebook. Namen Google + je povezati vse Googlove produkte, ki jih bomo tako lažje uporabljali.”

Maruša Kerec