Foto: IraGelb, Flickr

V okolici treh ljubljanskih srednjih šol Gimnazije Poljane, Waldorfske gimnazije ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo neznani moški zapeljuje mladoletna dekleta. Ker bi slednja lahko postala žrtve trgovine z ljudmi, primer že obravnava policija. Če karkoli veste o tej osebi, ali pri svojih otrocih opazite kakršne koli spremembe vedenja, to nemudoma javite na anonimno številko policije 080 12 00 ali na številko Društva Ključ 080 17 22.

Moški, ki se zadržuje v okolici omenjenih srednjih šol in v bližnjih gostinskih lokalih, naj bi bil star nad 25 let in prihaja z Nizozemske. Njegove žrtve so stare med petnajst in osemnajst let. Dekleta ogovori v angleškem jeziku in se jim predstavi kot premožen psiholog. Ker naj bi bil zapeljivec čednega videza in prijazen sogovornik, naj bi tako lažje pridobil zaupanje žrtev, med katerimi nekatera celo privolijo v spolne odnose z njim. Dekleta mu med drugim zaupajo svoje osebne podatke, kot je njihov Facebook profil, telefonska številka in domači naslov.

Dekleta naj bi moški nagovarjal tudi k skupinskim spolnim odnosom – v enega od teh naj bi bila vpletena celo mladoletna sestrica ene od žrtev. Pri tem naj bi dekleta fotografiral, te pa nato objavil na Facebooku in na pornografskih spletnih straneh. Eno od deklet naj bi odpeljal na Nizozemsko in jo tam predstavil svojim “prijateljem”. Ti naj bi si prišli domnevno ogledati ”blago”, da bi ga morebiti kasneje “odkupili”.

Zapeljivec stik z dekleti ohranja s pomočjo ene od dijakinj, ki naj bi jo zapeljal, zlorabil in ločil od njene družine, tako da dekle zdaj živi z njim. Moški žrtvam kot del svoje prevare ponudi psihološki test, s katerim ugotovi, da so dekleta avtistke in  zato drugačne. Na tak način pridobi njihovo zaupanje – nekatera dekleta se vanj celo zaljubijo – ter jih oddalji od staršev in prijateljev.

Do zdaj naj bi zapeljal okoli 25 mladostnic. Katjuša Popović iz Društva Ključ starše, učitelje in svetovalce poziva naj bodo pozorni na spremenjeno obnašanje deklet ali fantov. Starši žrtev so namreč opazili, da so slednje spremenile svoje vedenje. Postale so razdražljive, začele so se zapirati vase, lagati, pogosto so izostajale od pouka, niso se javljale na telefonske klice in celo pobegnile od doma.

Pomembno je, da se mladi, o tem kar vidijo in doživijo, pogovarjajo in si izmenjujejo mobilna sporočila. Svoje težave naj zaupajo učiteljem ali svetovalcem na šoli, staršem ali pa kateremu koli drugemu odraslemu, ki ga poznajo in mu zaupajo.

Simona Habič