Si predstavljate življenje v omrežju podzemne železnice? Verjetno ne, je pa razmere v velikem mestu po nuklearnem napadu opisal ruski pisatelj Dmitry Glukhovksy, avtor znanstveno-fantastičnega romana Metro 2033. 

32-letnik govori pet jezikov in je zato včasih tudi “sumljiv”.

Ko sem kot novinar delal v tujini, so me sodelavci gledali nekoliko sumničavo. Sem tako atipičen Rus, da so me imeli kar za vohuna.

Dmitry Glukhovsky, ki je večkrat nagrajeno knjigo napisal s pomočjo bralcev na internetu, je pred kratkim gostoval v Ljubljani.

Ko se je avtor vozil z moskovskim metrojem je fantaziral, kaj bi se zgodilo z njegovim rojstnim mestom po morebitnem napadu z jedrskim orožjem. In nastala je zgodba, ki se vrti okrog glavnega junaka, mladega fanta Artjoma.

“Edino mesto, kjer lahko po jedrskem napadu živijo prebivalci Moskve, je metro. Tam je tudi v resnici največji sistem zaklonišč na svetu, ki so jih zgradili v času hladne vojne.  V podzemlju ruske prestolnice bi lahko v več kot 200 bunkerjih vsaj nekaj časa živelo kakšnih 50 tisoč ljudi.”

“Vsak dan sem se po tem ogromnem sistemu vozil v šolo in si domislil, kako je vsaka postaja država zase, kako ljudje živijo, se med seboj bojujejo za prevlado, se bojijo potovati med postajami, ker so v nevarnosti njihova življenja …”

Kritik ruske oblasti

Dmitry Gluhkovsky govori brez dlake na jeziku, zelo kritičen je tudi dogajanja v Rusiji, kot novinar in kolumnist kritizira Putinovo oblast, a pravi, da se ne boji za svoje življenje.

“Kritike v Rusiji niso smrtno nevarne, seveda pa je odvisno, kako se lotevaš oblasti.

Če samo kritiziraš, se nekako izogneš najhujšemu, popolnoma drugače pa je, če se kot novinar lotevaš preiskovanja kriminala, še posebej koruptivnih primerov ali razmer v Čečeniji. To te lahko pripelje v težave …”

Dmitry po zadnji zamenjavi stolčkov med Putinom in Medvedjevim ni pretirano optimističen.

“Zaradi Putinove ponovne izvolitve in njegova strahu, da bi v primeru izgube oblasti končal kot Gadafi, se nam naslednjih letih v Rusiji ne obeta napredek. Putin je vse starejši in s tem tudi vedno bolj konzervativen. Ne bo nikakršnega boja proti korupciji, ki se je razpasla ravno pod Putinovo vladavino …”

Film in video igra

Po knjižni uspešnici Metro 2033 bodo morda prav kmalu posneli tudi hollywoodski film, že zdaj pa mnogi poznajo video igro z istim naslovom.

Luka Hvalc