Dorjan Maršič je direktor Mednarodnega sklada za razminiranje, enega najuspešnejših slovenskih zunanjepolitičnih projektov, ki se je ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti minam aktivno vključil tudi v kampanjo Posodi svojo nogo - zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min.

"Ozaveščenost v Sloveniji je glede te problematike majhna. Upam, da je kampanja Posodi svojo nogo, ki smo jo izpeljali skupaj z Univerzo na Primorskem, vsaj za milimeter dvignila raven ozaveščenosti."

Maršič je torej, kljub uspešnosti projekta, realist. In upa, da se bo naša država v prihodnje še bolj izkazala.

"Slovenija bo z letošnjim letom začela s predsedovanjem Ottawski konvenciji, ki prepoveduje uporabo, kopičenje zalog, proizvodnjo in prenos min ter poziva k njihovemu uničenju. To je še dodatno priznanje Sloveniji za vse njene napore na področju humanitarnega razminiranja."

Priznanja za njihovo delo jim letos ne bo podelila država. Zaradi rebalansa proračuna naj bi za dve tretjini zmanjšala sredstva, ki jih sicer prispeva ITF - Mednarodnemu skladu za razminiranje.

"To bo zelo otežilo našo operativnost, predvsem v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem."

Tudi to je pokazatelj nizke ozaveščenosti o problematiki min.

 

Ponudili smo mi - tri, Dorjana Maršiča ste za Ime tedna izbrali vi. Tisti, ki ste glasovali s kratkimi (SMS) sporočili, ste naredili tudi dobro delo - za otroke, ki potrebujejo pomoč. Z vsakim glasom ste prispevali evro za projekt Botrstvo. Ta teden gre pomoč Borovi družini.

Kandidata za Ime tedna sta bila še:

Žiga Virc, režiser dokumentarca Klic z gora, v katerem je osvetlil stoletni razvoj reševanja v naših gorah in je zanj na letošnjem 6. mednarodnem festivalu gorniškega filma prejel nagrado za najboljši alpinistični film.

Matija Hočevar, romski svetnik v Trebnjem, ki je v Hudejah ob letošnjem svetovnem dnevu Romov odprl zaenkrat še skromen muzej, za katerega upa, da bo postal stična točka za romsko in neromsko prebivalstvo.

Ana Štravs, Miha Švalj