Mlajši sin je zbolel za rakom. Po končani terapiji je za nadaljnje zdravljenje zelo pomembna pravilna prehrana – mi  pa živimo od  humanitarne  pomoči,” pravi Marjeta, mati petih otrok.

Če jim ljudje, ki  razumejo njihovo stisko, podarijo kaj sadja, zelenjave in polnovrednih živil so ta največkrat na mizi  samo za Denisa, drugi otroci pa lahko le gledajo. Ker otroci niso upravičeni do subvencioniranega šolskega kosila, beda za domačo mizo boli še bolj.

Imeli smo dobri plači,  streho nad glavo in zdrave otroke. Potem se je vse spremenilo. Dolgo si sploh nismo priznali v kakšni stiski smo, nismo prosili za pomoč, varčevali smo, kjer se je dalo. Toda ko dva, tri dni živiš od vode in starega kruha in nimaš več nikogar, na kogar bi se obrnil, nimaš financ za v trgovino,  takrat pride trenutek, ko poiščeš humanitarno pomoč,” pojasni Marjeta.

Otroci smo zaradi revščine ožigosani v šoli,  v kraju, v katerega smo se preselili smo, smo izobčeni,” je žalostna Denisova sestra Pia. “Kot da sem ena črna pika, one so pa vse bele pikice … ker nisem našminkana in nimam lepih stvari kot one, so me odstranile, se ne morem z njimi družit. Grozno, težko je. Enkrat sem povabila 16 sošolk, prišle so le tri, pa še te so naslednji dan v šoli komentirale, kakšno imamo, kako smo čudni in kako pri nas smrdi, pa čeprav to sploh ni res. Nimam prijateljic,” še pojasni 11-letnica.

Z denarjem, ki ga bodo otroci dobili iz projekta Botrstvo, bodo kupili najnujnejša živila, če bo kaj ostalo, morda  celo čokolino ali kosmiče, za dišeči pralni prašek bo zagotovo zmanjkalo. In  ga bo mama še naprej delala sama.


Kako se lahko vključite v projekt “Botrstvo v Sloveniji”?

1. S poslanim SMS sporočilom darujete 1 € v botrski sklad:
– v ponedeljek glasujte za kateregakoli kandidata za Ime tedna na 1919
– katerikoli dan v tednu pošljite SMS s ključno besedo VAL5 na 1919

2. Z redno donacijo 30 € na mesec.  Več na strani projekta.
Porabljena bo za vsakega otroka za natančno določen namen. Zgodbo otroka vam bodo pri Zvezi prijateljev mladine na vašo željo tudi razkrili.