Ime tedna je postala nekdanja vrhunska športna plesalka Meta Zagorc. Za intenziven razvoj celostne plesne dejavnosti in dvig plesne kulturne ravni pri nas je prejela letošnjo Bloudkovo nagrado za dosežke v športu.

"Moja energija izhaja iz plesa, pa tudi siceršnjega odnosa do življenja," pravi Meta Zagorc, ki je v mladosti v Novem mestu trenirala met kopja. 

Ples je Zagorčeva začela trenirati šele po končani fakulteti in postala večkratna državna prvakinja. "Danes je potrebno za vrhunski rezultat trenirati že od malega, plesalci so veliko hitrejši in bolj spretni, nujna je vrhunska pripravljenost, tudi karizmatičnost."

Med plesi ima Zagorčeva najraje tango, rumbo in angleški valček, tuji ji niso niti moderni plesi. "V tujini veljamo za plesno velesilo, česar se pogosto ne zavedamo. Morda zato, ker ljudje dejansko nimajo veliko priložnosti za ples. Veliko bo še potrebno postoriti, da bo ples postal enakovreden del kulture."

Za prelomnico šteje tudi "prihod" aerobike: "Od takrat smo se ženske bolj aktivno začele rekreirati. Z vsemi njenimi variacijami je aerobika prinesla pravo revolucijo! Sredi devetdesetih smo v Slovenijo pripeljali tudi plesne in navijaške skupine."

Preostala kandidata sta bila:

Jože Snoj, letošnji Prešernov nagrajenec, ki je s svojim obsežnim pripovednim, pesniškim in esejističnim opusom tako v tematsko-idejnem kot v estetskem pogledu bistveno zaznamoval in obogatil slovensko književnost zadnjih petih desetletij.

Matjaž Vipotnik, letošnji Prešernov nagrajenec in eden najpomembnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev, ki je prelomno zaznamoval razvoj slovenskega in bivšega jugoslovanskega grafičnega oblikovanja od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes.