V Tsukubi na Japonskem, v najhitrejšem pospeševalniku delcev na svetu, poteka slovesna otvoritev eksperimenta Belle II. Eksperiment Belle je imel zelo pomembno vlogo pri potrditvi teorije dobitnikov Nobelove nagrade za fiziko leta 2008.

Slovenci na čelu projekta

Zdaj bodo projekt še nadgradili. Zelo pomembno vlogo pri odmevnih poskusih v fiziki osnovnih delcev pa imajo tudi Slovenci »Z vašimi znanstveniki sodelujemo zelo dobro, pri projektu jih deluje 15,« je povedal Masanori Yamauchi, namestnik direktorja KEK.

Vodja mednarodne raziskovalne skupine je profesor Peter Križan z Instituta “Jožefa Stefana”, ki sodeluje tudi pri današnji slavnostni otvoritvi v Tsukubi na Japonskem: »Gre za enega najpomembnejših eksperimentov v fiziki v zadnjih desetih letih. V pospeševalniku trkamo pozitrone in nevtrone pri energijah, ki so ravno pravšnje, da dobimo pare mezonov B. Na njihovih razpadih lahko študiramo lastnosti reakcij med osnovnimi delci.«

 

Poleg profesorja Petra Križana, ki je vodja mednarodne raziskovalne skupine, je koordinator fizikalnega programa profesor Boštjan Golob, Samo Korpar pa je vodja detektorskega sklopa. V Tsukubi pa že leta sodelujejo tudi drugi naši fiziki. »Slovenci smo prinesli tudi nekatere nove tehnološke rešitve. Ta trenutek je vroča tema uporaba senzorja, ki smo ga razvili za bistveno izboljšavo v medicinskem slikanju.«

Priložnost za slovensko industrijo

Eksperiment Belle pa poleg tega ponuja priložnost tudi slovenski visokotehnološki industriji. »Predvsem se ponujajo možnosti pri iskanju tehnoloških rešitev in pripravi sestavnih delov eksperimentalne aparature ter opremljanju pospeševalnika. Pri projektu Belle II. že sodelujeta podjetji Instrumentation technologies iz Solkana in CosyLab iz Ljubljane, « je danes za Val 202 povedal prof. Peter Križan.

Priložnosti se ponujajo tudi na področju prenosa znanja pri t.i. Grid tehnologijah v računalništvu, v Sloveniji tako že deluje računalniška gruča SiGNET.

Pospeševalnik SuperKEKB (projekt japonske vlade v vrednosti okoli 250 mio EUR) kakor tudi detektor Belle II naj bi bila nared konec leta 2014. Pri pripravi spektrometra Belle II sodeluje petnajst držav (med njimi Japonska, ZDA, Nemčija, Rusija, Avstralija, Avstrija, Češka, Poljska, Kitajska, Južna Koreja in Slovenija, skupno z več kot tristo raziskovalci).

 

Luka Hvalc