Matjaž Kek in Nogometna zveza Slovenija sta prekinila sodelovanje na obojestransko željo. S tem se je končalo Kekovo petletno obdobje vodenja reprezentance, katere vrhunec je bila uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Slednje je prineslo še dvoje: novo nogometno mrzlico v Sloveniji in skok reprezentance na visoko 15. mesto na FIFA lestvici.

Kek pravi, da so postavljeni dobri temelji za uresničitev visoko postavljenih ciljev in želj navijačev. Kot je znano, se je o prekinitvi pogodbe že prejšnji teden pogovarjal s predsednikom Nogometne zveze Slovenije, Aleksandrom Čeferinom:

“Veliko negativne energije se je nabralo okoli reprezentance in obojestranski zaključek je bil, da mora priti do sprememb.”

NZS Keku sicer ponuja nadaljevanja sodelovanja na strokovnem področju, vendar se o obliki še niso dogovarjali. Kek podarja, da je odnos NZS korekten:

“Sem zelo ponosen na čas, ko sem vodil reprezentanco, čas pa bo pokazal, kaj se bo zgodilo v prihodnje.” 

Danes naj bi bil znano tudi novo ime selektorja. Največkrat se omenja Slaviša Stojanović. Kek ugibanj ne komentira, saj se je za izbor novega predsednika obvezal Aleksander Čeferin. Naslednjiku želi le veliko sreče in uspehov. Gre za odgovorno funkcijo, ki zahteva veliko garanja:

“Jaz mislim, da imamo v Sloveniji ljudi, ki lahko to funkcijo opravljajo, da na tem mestu ne potrebujemo tujca.”

Aleš Smrekar