Ime tedna je postal Martin Stražar z inštituta Broad v Združenih državah Amerike in prvi avtor študije, ki so jo objavili v najuglednejši reviji celične biologije Cell. Mednarodna skupina znanstvenikov, v kateri sta bila dva Slovenca, je odkrila in prvič opisala črevesne bakterije roda Oscillibacter, ki lahko učinkovito razgradijo holesterol ter tako pomagajo pri zniževanju holesterola v krvi in tveganja za bolezni srca in ožilja pri ljudeh.

Kandidati so bili še:

  • Nika Jurman, scenaristka in režiserka kratkega animiranega filma Borbike, ki je prejel glavno nagrado na letošnjem 23. Festivalu neodvisnega filma v Slovenski kinoteki. Film Borbike je po oceni žirije sodobno in duhovito ogledalo časa, v katerem skozi cinično, osladno, rožnato prizmo spoznamo groteskno pretvarjanje samooklicanih meščanskih elit.
  • Dušana Findeisen in Ana Krajnc, ki sta pred natanko 40 leti postavili konceptualne in strokovne temelje za izobraževanje starejših ter ustanovili Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. Danes je to razvita nacionalna mreža 54 univerz, ki delujejo v vseh večjih krajih in bogatijo življenje ljudem v jeseni življenja. V različne programe univerze je vključenih kar dvanajst tisoč starejših.


Zapiski:

Rok Kužel